Monday, February 20, 2012

Раде Јовчевски - Корчагин

Роден е на 14 Август 1919година  во Скопје, во занаетчиско  семејство. По завршувањето на основното училиште и две години  средно училиште, го изучуа кожарскиот занает. Потоа посетува трговско  училиште, а во 1937 година да заминува во Белград каде што работи како кожар. Тука се вклучува во синдикалното движење во Белград, а во  1938 година  беше избран за секретар на кожарските работници, а наредната година тој се приклучил на Комунистичката партија на Југославија. Полицијата наскоро ја  забележува неговата активност. Да го оневозможи во натамошното дејствување против монархијата,  го протерале од Белград  во Скопје.


                                                     Раде Јовчевски - Корчагин 

Сепак, Раде Јовчевски ја продолжи својата револуционерна работа и во Скопје и со своето искуството стекнато во Белград,  успешно  ги организирал  штрајкови и демонстрации во Скопје. Во текот на 1940 година веќе е професионален партиски работник ,при што бил постојано прогонуван од полицијата како тој така и  членови на Обединетиот работнички синдикат на Југославија. Раде Јовчевски се враќа во Белград, но  локалната полиција веќе имаше документи за неговата антидржавна активност.Тој е  уапсен и затворен во затвор Главњача.По напуштањето на затворот, тој често патувал меѓу Белград и Скопје.
По окупацијата, во текот на летото 1941 година, Раде Јовчевски беше еден од организаторите и учесниците во Првиот скопски партизански одред. Од тогаш таа стана познат под името Корчагин. Воениот суд во Скопје го осуди во отсуство, а полицијата објави потерница за него со паричната награда. Полицијата, по долго пребарување, конечно успеа да го опколи  во близина на манастирот Побожје. Кога  полицијата му се доближува, тој фрли граната во нив и успеа да избега од заседата.Во јануари 1943 година беше дел од Македонско - косовска единица.По една битка каде го убиле неговиот добар пријател  Александар Урдаревски,заедно со  група на партизаните се одвојува од составот, и слегува од планината. Раде Јовчевски на 20 фебруари 1943  доаѓа во Скопје за да фати врска, но беше предаден на  бугарската полиција и е опкружен од полицајци во првата куќа во која тој влегол. Тој се обидел да избега прескокнувајќи преку  ограда, но во оваа прилика беше тешко ранет, и паѓа на улица.Потоа еден бугарски војник му се приближува и го убива со истрел од пиштол.Мртвото тело на Раде Јовчевски - Корчагин


Со Декрет на претседателот на Федеративна Република Југославија, Јосип Броз Тито,  на 8 
Октомври 1953 година, е прогласен за народен херој.

No comments:

Post a Comment